Nyheder om misbrug

 

Nyheder om misbrug og psykiatri

 
 

YOUTUBE VIDEO: TRAUMER I HJERNEN

28. SEPTEMBER 2011

En populærvidenskabelig film om traumer i et neurologisk perspektiv. Filmen er en blandt en serie film produceret til traume.dk i samarbejde med CETT Center for Traume- og Torturoverlevere og støttet af Egmont Fonden. Credit: Traume.dk


BOG: FLASKEBARN - MINDER FRA EN RØDVINSPLETTET OPVÆKST

Forfatter: Katrine Quorning

Flaskebarn er en grafisk roman om at vokse op i et hjem med alkoholmisbrug og selvmords- trusler. Med tegninger og ord oplyser, udstiller og berører bogen sin læser og sætter fokus på betændte emner, som generelt ikke har en tydelig stemme i samfundsdebatten. Bogen er dels informativ og oplyser om problemets omfang i Danmark; her er det ca. 10 % af befolkningen, der har et skadeligt alkoholmisbrug, og tilsvarende ca. 10 % af befolkningen, der i dag lever i eller er vokset op i et alkoholiseret hjem. Ligeledes oplyses om samfundsudgifter, personlige og sociale konsekvenser i forbindelse med alkoholisme.

Credit: Muusmann Forlag


DR.TV, EXPLAINER: DERFOR BLIVER DU AFHÆNGIG AF OPIOIDER

SØNDAG 26. NOVEMBER 2023

I den seneste tid har opioider fanget flere og flere unge i et virkelig farligt misbrug. De ellers receptpligtige piller købes som et rusmiddel eller til at lette presset i hverdagen, men det kan lynhurtigt tage overhånd. For risikoen for afhængighed er indlejret i den måde, opioider virker på kroppen.

Credit: Dr.dk


DR.TV, HELT VÆK PÅ PILLER

SØNDAG 26. NOVEMBER 2023

Jacob Weil dykker ned i en underverden af salg og misbrug af stærkt vanedannende piller. En virkelighed, hvor én enkelt pille måske dæmper mistrivsel, men samtidig fører store problemer med sig.

Credit: Dr.dk


DR. P1, GENSTART: “FULDE KVINDER”

FREDAG 3. NOVEMBER 2023

Anna von Sperling er ved at gå til i en lurende utryghed, vasketøj, der hober sig op, hjemmeskoling og arbejdspres. Det er under den første corona lockdown. Og hver gang det bliver for meget, åbner hun køleskabet og tager et glas af Irmas hverdags hvidvin. Da det går op for hende, hvor tæt hun er blevet med sin hvidvin, bliver hun ramt af skam. Og den alkohol-skam som Anna sidder og føler i køkkenet, bliver til en undren. For det slår hende, at trods ligestilling og kvindefrigørelse, så er det mere skamfuldt at være en fuld kvinde end en fuld mand.

Nu er hendes undren blevet til bogen 'Fulde liv'. Journalist på Dagbladet Information og forfatter, Anna von Sperling fortæller om kvinder og alkohol. Credit: Dr.dk


ALKOHOL OG SAMFUND: FLASKEPOST

ONSDAG 6. SEPTEMBER 2023

I podcasten Flaskepost får vært Signe Amtoft i hvert afsnit besøg af en gæst, der hjælper med at besvare brevkassespørgsmål. Brevene kan være fra unge, der selv oplever udfordringer med alkohol, eller som kender en, der drikker for meget.

For over hundrede tusinde børn vokser lige nu op med mindst én forælder, der har et alkoholproblem. Og mange unge oplever selv, at det kan være svært at styre, hvor meget de drikker, og hvordan man siger fra overfor vennerne.

Med Flaskepost lytter du til gæsternes personlige oplevelser og perspektiver på alkoholkulturen. Gæsterne giver deres gode råd, som du måske også kan bruge i din situation. Credit: Heartbeats.


DR. TV, DRUKKULTUR

TIRSDAG 16. MAJ 2023

Vores kultur og kunst fortæller os, at druk kan åbne sindet og sætte os fri. Forfatter og tidligere alkoholiker Jesper Stein undersøger, i samtale med andre danske kunstnere, forbindelsen mellem alkohol og kreativitet. Hvorfor er vi så optaget af alkoholens grænseoverskridende potentiale, og er rusen en genvej til dyb menneskelig indsigt og stor kunst? Credit: Dr.dk

DR. P1, BRINKMANNS BRIKS: “SKAM DIG LIDT”

ONSDAG 25. JAN 2023

Skam har et dårligt ry. Men uden skam ville de fleste mennesker være ulidelige at være sammen med. Vi skal skamme os, når vi bryder andres grænse for eksempel. Det gode spørgsmål er så, hvornår skam bliver skadeligt. Det har dagens gæster undersøgt på hver deres måde.
Credit: Dr.dk


DR. P1, TIDSÅND: “DE 12 TRIN”

SØNDAG 4. SEP 2022

Afhængighed og misbrug er et af de største problemer i vores samfund. Ved siden af de offentlige behandlingstilbud, findes en model, som afhængige søger, når de vil ud af deres misbrug. Den er kendt som AA - anonyme alkoholikere - og baserer sig på 12 trin, som man skal igennem. Afgørende for de 12 trin er troen på Gud. Gennem efteråret arbejder Tidsånd sig igennem de 12 trin med en række personer, som er eller har været netop der.

Credit: Dr.dk

BRYDEHUSET, INDE I STOFFET - EN PODCAST OM MISBRUG

(21. APRIL 2020 - 23 DEC 2021)

Inde i stoffet giver dig personlige historier fra andre unge, som selv har været i misbrug. Gennem deres historier med stofmisbrug og efterfølgende behandling, får du et unikt blik ind i stoffernes verden, og hvordan stoffer påvirker kroppen, sindet og ungdomslivet generelt. Hver uge er der en ny gæst i studiet, som fortæller sin historie med misbrug - eller fagprofessionelle, som giver et indblik i deres arbejde med folk i misbrug. Vi fortæller også om mulighederne for hjælp og at selv om man er meget afhængig af stoffer, så kan det lade sig gøre at blive stoffri og leve et godt og meningsfuldt liv.

Vi kommer rundt om stofmisbrug/alkoholmisbrug, afhængighed, hashpsykoser, sociale aspekter af misbrug og meget mere. Podcasten har en uformel tone og vi inviterer til dialog med vores gæster.

Credit: Brydehuset, Rusmiddelbehandling.


CENTER FOR RUSMIDDELFORSKNING, SAMTALE: TRAUMER, PTSD OG RUSMIDDELBEHANDLING

FEB 2022

En del mennesker, som har et misbrug af alkohol og stoffer, har også haft traumatiske oplevelser som omsorgssvigt, voldelige overfald, seksuelle overgreb, dødstrusler eller lign. Nogle har endda PTSD - posttraumatisk stress syndrom. Når disse mennesker kommer i behandling for rusmiddelproblemer, er det dog ikke sikkert, at behandleren nogensinde taler med dem om deres traumatiske oplevelser, og hvordan det påvirker deres liv og adfærd. Dette vil psykolog og rusmiddelforsker Sidsel Karsberg gerne lave om på. Vi ved nemlig allerede fra forskning, hvordan vi skal gribe samtaler om traumer an hos mennesker, vi møder i rusmiddelbehandlingen, på væresteder etc.

Credit: Center for rusmiddelforskning


P3 ESSENSEN: JEPPE PRØVEDE OXY OG ENDTE PÅ HEROIN

LØRDAG 25. NOVEMBER 2023

Da vi mødte Jeppe i sommeren 2022, var han midt i sit Oxy-misbrug og medvirkede derfor anonymt. Hans misbrug eskalerede efterfølgende, og han endte med at sidde i en skov og prøve at ryge heroin. Nu er Jeppe clean på 2. måned og klar til at stå frem og fortælle sin historie. Credit: Dr.dk


WHO: I HAD A BLACK DOG, HIS NAME WAS DEPRESSION

2. OKTOBER 2012

At its worst, depression can be a frightening, debilitating condition. Millions of people around the world live with depression. Many of these individuals and their families are afraid to talk about their struggles, and don't know where to turn for help. However, depression is largely preventable and treatable. Recognizing depression and seeking help is the first and most critical towards recovery. In collaboration with WHO to mark World Mental Health Day, writer and illustrator Matthew Johnstone tells the story of overcoming the "black dog of depression". Credit: World Health Organization (WHO)


DR. P1, UNDER RADAREN: PILLER FRA HELVEDE

TORSDAG 23. NOVEMBER 2023

Ved du, hvad dine venner laver, når mørket falder på? I P3's podcast 'Under radaren' tager vi dig med ned i underverdener og møder mennesker, der opererer i det skjulte. Vi taler med ofre og gerningsmænd og undersøger alt det, der sker i skyggerne, lige for næsen på dig - under radaren.

Credit: Dr.dk


TV2. BØRN PÅ DRUK

MANDAG 30. OKTOBER 2023

Danske børn og unge har europarekorden i druk. De drikker voldsomt store mængder, og flere eksperter er dybt bekymrede. TV2 er med til nogle af de største drukbegivenheder for børn og unge for at se, hvad der foregår, og undersøge, hvilke årsager der ligger bag. Reportageserie i tre afsnit. Credit: TV2


DR.TV, MARCUS MISBRUGTE MEDICIN MED OPIOIDER

SØNDAG 26. NOVEMBER 2023

Han begyndte med at ryge hash, fortsatte med amfetamin og kokain og fik undervejs også appetit på opioider. 27-årige Marcus har misbrugt medicin og narko siden han var 14-15 år, og han blev fanget i afhængighed af Oxycodon, et smertestillende præparat med opioider. 40 af 47 af landets behandlingssteder oplever en stigning i henvendelser af mennesker, som er afhængige af opioider. Marcus og hustruen Clara har kæmpet for at blive clean.

Credit: Dr.dk




THOMAS BO LARSEN: FRI MAND. FARVEL TIL DRUK, STOFFER OG DÆMONER.

Vi kender ham fra film og tv som en rå rod. En brovtende, testosteronpakket type, der hele tiden truer med at selvantænde. Men som en af landets mest populære skuespillere er Thomas Bo Larsen langt mere alsidig, og uden for kameraet er han smilende, følsom og meget privat. I Fri mand fortæller han lige på og hudløst ærligt om sit livs op- og nedture. Om en angstfyldt barndom og en vild ungdom med hash, slagsmål og adrenalinkick. Om at blive skuespiller og opdage, hvad han var god til. Om uforglemmelige film som Festen og Druk. Thomas Bo Larsen har i 35 år haft et massivt misbrug af hash, alkohol, kokain og sovepiller. Han har brændt sit lys i 16 ender og var tæt på at ende som sin far, der døde af druk. Men en dag i 2013 sagde han stop. Han opsøgte Anonyme Alkoholikere, blev ædru og fandt en ny mening og glæde ved livet. ”Jeg har aldrig været lykkeligere, end jeg er i dag,” siger han og ønsker med sin historie at inspirere andre til at slippe misbruget og angstens dæmoner.

Credit: Politikens Forlag


DR. P1, GENSTART: “BØRNENES DIAGNOSER”

TORSDAG 6. JULI 2023

For årtier tilbage havde samfundet nok bare set på dem som mærkelige. De lidt anderledes børn. I dag får de diagnoser. I de seneste ti år er antallet af børn og unge med en psykiatrisk diagnose steget med hele 39 procent. Det er især ADHD og autisme-diagnoser, der er kommet flere af, men højt på listen ligger også OCD, angst, og depression. Nogen kalder det en forskruet diagnosekultur, der brændemærker en generation for livet, og gør normalen umulig at passe ind i. Andre ser diagnoser som nøglen til et bedre liv. Jeppe Plesner, speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri og lægefaglig direktør på Hejmdal, Danmarks største psykiatriske privathospital, er en af dem, der stiller diagnoserne. Han fortæller, hvorfor han synes, at vi - på trods af stigningen - stadig finder og behandler for få.

Credit: Dr.dk

 

DR. P1, JEG SKAMMER MIG: “2:4 - FULD”

TORSDAG 26. JAN 2023

Helle Vincentz vokser op og skammer sig. Over sin opvækst og over sig selv. Barndommen ender i en tragedie, efter år med økonomiske problemer og alkoholisme i familien.

Nu vil hun forstå, hvad skam egentlig er, hvorfor den er så vedholdende og hvordan hun kan slippe af med den. I serien taler Helle med mennesker, der deler hendes skam, og hun opsøger en psykolog med særlig viden om og interesse for at takle netop den følelse.

BOG: SOBER CURIOUS AF RUBY WARRINGTON

TIRSDAG 27. DEC 2022

Uforstyrret søvn, øget koncentration, stort nærvær og dybe relationer venter på den anden side af alkohol. Hot at sige not. Er du også ved at være træt af, at alkohol er et must, når vi skal hygge os? Sober Curious lærer dig at blive bevidst om dine alkoholvaner – og at nyde festen uden. Roby Warringtons alkoholhistorie er måske den samme som din: weekendalkoholiker med cocktails som selvsikkerhed i flydende from, hvidvin som første skridt mod nye eventyr? Fordomsfrit, sjovt og varmt opmuntrer hun dig til at gennemskue din egen alkoholhistorie og dine vaner og bryde med dem. Gevinsten er bedre søvn, bedre fokus, bedre sundhed, bedre liv. Sober Curious betyder at være bevidst om hvordan, hvornår og hvorfor du drikker. Det handler ikke om total afholdenhed, men om selv at vælge og nyde alkohol, når det passer dig – fri af andres forventninger. Og bogen er pakket med åbenbaringer og gode takeaways.
Credit: Grønningen1.dk


DR. p1, Sygt nok: “Januar - afholdenhed, afsavn og abstinenser”

FREDAG 7. JAN 2022

“Januar er måneden for afholdenhed med nytårsfortsæt om slankere talje, mindre alkohol og ingen smøger. Men hvordan reagerer din krop, når du prøver at ændre livsstil og holde dig fra ting, du er blevet psykisk eller fysisk afhængig af? Du kæmper mod din værste fjende, din egen krop. Abstinenser er forankret dybt inde i din hjerne. Det har store konsekvenser for kroppen, og for hvor svært det er at ændre indgroede vaner.

Medvirkende Bjarne Elholm, leder af Alkolinjen hos Alkohol og Samfund og Troels W. Kjær, hjerneforsker, overlæge på Sjællands Universitetshospital og professor på Københavns Universitet.”

Credit: Dr.dk


DR. p1, Brinkmanns briks: “Sidste omgang”

ONSDAG 5. JAN 2022

Jeg drak for meget i går. Den sætning gør næsten altid ondt både mentalt og fysisk. Men det er sjældent nok til, at man ikke gør det igen. Nogle gange skulle man tro, at danskerne sagde, jeg drak for lidt i går, for det virker til, at der altid er en anledning til at tage endnu en omgang. Hvorfor drikker vi, hvad drikker vi og hvem kan vi takke for, at vi ikke skal gå i systembolaget? Jeg skænker kildevand til en eks alkoholiker og en historiker i dag dagens program.

Credit: Dr.dk


DR. p1, En rødvinsplettet Barndom: “1:4 - Hemmeligheden”

(Sendt første gang 1. juli 2020).

Katrine er vokset op i en kernefamilie med mor, far og tre børn. På overfladen fin og intakt, men familien bærer på en hemmelighed. Katrines mor drikker i perioder mere, end Katrine synes er godt.

Nu vil 32-årige Katrine ikke tie længere. Hun håber, at ærlighed og åbenhed vil gøre det lettere at leve med de problemer, en opvækst med alkohol skaber.

Medvirkende: Katrine Quorning og psykolog Helle Lindgaard.

BEDRE PSYIKIATRI, 3. MISBRUG OG PSYKISK SYGDOM - SÅDAN KAN DU HJÆLPE

TIRSDAG 6. OKT 2020

Misbrug forpester livet for mange med psykisk sygdom. Det ødelægger behandlingen og gør det ekstremt svært at være pårørende. Bedre Psykiatris rådgiver Cecilie Sørensen og misbrugsbehandler Kasper Sørensen giver gode råd om, hvordan du hjælper den syge med at få hjælp, hvorfor du ikke skal acceptere misbruget, og hvordan du selv undgår, at knække under presset. 40.000 danskere lider af misbrug og psykisk sygdom - såkaldt dobbeltdiagnose. Læs mere på bedrepsykiatri.dk/podcast.
Credit: Bedrepsykiatri.dk


DR. P1, HJERNEKASSEN: MISBRUG

MANDAG 11. FEB 2019

Hvordan er det at være misbruger? Hvorfor bliver man misbruger? Hvordan ser samfundet på misbrugere? Hvad kan man gøre for at komme ud af sit misbrug?

Vært: Peter Lund Madsen

Find mere viden om alkohol og alkohols virkning på www.sundhed.dk.