addiktiv klinik

Behandling

Behandslingsplan

Behandlingsforløb i Addiktiv Klinik

 

Indledende samtaler

– visitation, screening & udredning

Den første samtale, man møder ind til, er hos vores speciallæge. I denne del af behandlingen foretages en komplet kortlægning og afklaring af symptomer og deres eventuelle samspil. Alle former for misbrugsproblemer og psykiske/psykiatriske problemstillinger afdækkes her. Ved behov foretages en grundig psykiatrisk udredning. Udredningen består af en grundig anamnese. Derudover vurderes det, om der skal bruges forskellige former for test:

  • Ved mistanke om angst eller depression rates tilstanden med Hamilton, MDI, BDI og BAI

  • Ved mistanke om ADHD bruges DIVA 2.0, DIVA 5.0 og BRIEF

  • Ved mistanke om personlighedsforstyrrelse bruges MCMI-III & SCID-5

  • Ved mistanke om skizofreni eller autisme testes der med ADOS, EQ, AQ, AAA & SCID-II

  • I forhold til misbrugsanamnese bruges Craving-scale, DUDIT, AUDIT, ASI og NAB

Den psykiatriske behandling kan gå i gang med en henvisning fra egen læge.
Ved de første indledende samtaler er man meget velkommen til at have en pårørende – eller anden nærtstående person med.
 

Abstinensbehandling

Under den første samtale, vil personalet vurdere, om der er behov for abstinensbehandling. Abstinenser kan forekomme, hvis man i en længere periode har haft et stort alkoholforbrug, hvor forbruget pludseligt nedsættes markant eller fuldstændig ophører.

Møder man med abstinenser, betragtes situationen som akut, og vi vil straks sætte ind med behandling. Abstinensbehandlingen indebærer som udgangspunkt daglig opfølgning og fremmøde i klinikken, og behandlingen er altid ordineret efter personlig kontakt med læge jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Abstinensbehandlingen er medicinsk behandling, der primært forebygger livsfarligt epileptisk krampeanfald og delirium, men som også dæmper de fysiske og psykiske abstinenser. Der benyttes lægemidler af benzodiazepin-typen som Risolid (Klopoxid) og Oxazepam, hvor sidstnævnte har kortere halveringstid og i tiltagende grad ønskes af flere. Abstinensbehandlingen tager 5-10 dage.
 

Behandlingsplan 

Efter de første udredende samtaler, beslutter vi i fællesskab, hvilket behandlingsforløb, der vil hjælpe dig bedst. Der laves her en behandlingsplan, som er nøje skræddersyet i forhold til de aftalte mål og delmål.
 

BEHANDLING – samtaleforløb

Efter de indledende samtaler, evt. abstinensbehandling og evt. henvisning til psykiatrisk behandling, kan den reelle behandling gå i gang. Dette foregår ved planlagte samtaler med misbrugsbehandler og ved behov ved speciallæge.

Alkoholbehandlingen består af individuelle samtaler med misbrugsbehandler og læge, gruppebehandling og evt. mindfulness. Behandlingsmetoderne består som udgangspunkt af psykoedukation, Motivational Interviewing (MI) og kognitiv adfærdsterapi.

Indholdet af gruppebehandling og de individuelle samtaler vil bl.a. være: MI, tilbagefaldsforebyggelse, leveregler, situationsanalyse, kognitiv diamant, omstrukturering, fordele/ulempeskemaer, psykoedukation herunder misbrugsbiologi, alkoholdiagnose, selvmedicinering, pårørende og arbejdspladsen mv.

  • Stofbehandling

    Har man et misbrug af stoffer (herunder pillemisbrug), kan Addiktiv Klinik tilbyde gratis behandling efter Serviceloven §101. Stofbehandling foregår efter de samme principper som beskrevet i alkoholbehandlingen.

    Hvis man har et stofmisbrug (herunder pillemisbrug), skal man først kontakte et rusmiddelcenter i sin hjemkommune, der skal lave en stofbevilling til en. Hvis rusmiddelcentret vurderer, man har behov for stofbehandling, har man frit valg, hvor man ønsker stofbehandling. Da skal patienten specifikt sige til rusmiddelcentret, at de ønsker behandling i Addiktiv Klinik. Når bevillingen er på plads, kan patienten (eller mentoren) kontakte klinikken på tlf. 91912010 og få en tid indenfor max. 14 dage.

    Såfremt du er i tvivl om, hvorledes dette skal foregå kan du ligeledes kontakte Addiktiv Klinik.

Efterbehandling

Når du er færdig med den intensive del af behandlingen, anbefaler vi, at du fortsætter i efterbehandling. Her vil du kunne komme til støttende samtaler, og er du i medicinsk behandling, f.eks. Antabusbehandling, kan du få medicin i klinikken efter aftale med din behandler.

Det er forskelligt, hvor ofte man skal komme til samtaler i efterbehandlingen, ligesom at det er individuelt, hvor længe man går i efterbehandlingen. Det vigtigste er, at man når sine mål og delmål, som beskrives og justeres i den individuelle behandlingsplan. Efterbehandlingen aftales med din behandler og speciallæge i klinikken. 


Behandlingen i Addiktiv Klinik er gratis og dit behandlingsforløb går i gang indenfor 14 dage efter din første henvendelse.


Figur over behandlingsforløb i Addiktiv Klinik

Figur over behandlingsforløb i Addiktiv Klinik

 

Pårørendesamtaler

Inddragelse af pårørende i behandlingen har stor betydning for mulighederne for at stoppe eller begrænse sit misbrug af alkohol eller stoffer. Vi tilbyder og anbefaler derfor at tale med pårørende, som en del af behandlingen.

Pårørende kan være samlever, familiemedlem, kollega eller en ven. Pårørende kan bidrage til at fortælle de ting, man måske ikke selv har været opmærksom på, eller hjælpe med at huske nogle af de ting, man hjemmefra har aftalt, at der skal tales om. På samme måde kan pårørende efterfølgende også hjælpe med at huske det, der er blevet aftalt og talt om.

Desuden kan du som pårørende modtage råd og vejledning om alkohol via. Alkolinjen. Følgende er et link til Alkohol og Samfunds rådgivningslinje: https://alkohologsamfund.dk/alkolinjen

 

Medicin

For visse patienter vil det være nødvendigt, at behandlingen understøttes af medicin mod alkoholafhængighed. Her bruges præparater som Campral eller Naltrexon, der nedsætter trangen og lysten til alkohol.

Vi tilbyder også Antabus, der skal afholde en fra at drikke alkohol. Hvis man indtager Antabus samtidig med alkohol, kan man risikere en livsfarlig forgiftning.

Antabus indtages typisk 2 x om ugen. Der er mulighed for antabus udlevering i klinikken mandag og torsdag. Læs mere

Det er individuelt hvilken medicin der tilbydes, og alle aftaler koordineres med din behandler.  

psykiatrisk behandling

Thomas Fahmy og Peter Larsen er uddannet speciallæger i psykiatri. Thomas har sin speciallægepraksis i samme kontorbygning som Addiktiv Klinik i Kongens Lyngby. Hvis vi vurderer, at der i behandlingen er brug for psykiatrisk behandling, vil vi bede om en henvisning til psykiater via din egen læge.

 

Samarbejdspartner

Vores primære samarbejdspartnere er egen læge, andre speciallæger i psykiatri, kommunen og de psykiatriske afdelinger.